Vores (for)historie

(Unfortunately in Danish)

For omkring 50 år siden gik en lille tapper gruppe af studerende rundt på den dengang meget golde Slette og savnede noget meningsfyldt at bruge fritiden på. Nogle læste lektier – knap så mange gik med piger (de var svære at finde herude dengang) – men disse fritidstilbud var ikke attraktive nok. Der skulle ske noget mere meningsfyldt.

Basketball var selvfølgelig løsningen. Nogle meldte sig hos USG – andre spillede i Gentofte (en for længst bortgået klub) og atter nogle i Virum. Tilfældigt mødtes nogle af disse …. Studerende. Man blev enige om at samles for at spille nogle træningskampe mod andre hold. Mødestedet var Lyngby Station. I togkupeen blev taktikken lagt – fælles træning kunne ikke lade gøre. Det var selvfølgelig ikke optimalt og man enedes om at starte en klub – eller måske rettere sagt – Erik Lindegaard blev enig om det – dengang var hans trofaste følgesvend Lindegaard jo ikke opfundet.


Der var imidlertid det problem at man ikke havde nogen steder at spille eller træne. Der var jo grænser for hvor langt man kunne komme med taktiklægning i toget. Kælderbaren eksisterede jo heller ikke dengang. Men alligevel stiftedes klubben – Pii (Π) – Polyteknisk Idræt. Den 9. feb. 1970 blev klubben optaget i DBBF. Erik fortsatte med at løbe Lyngby Kommunen på dørene og fra efteråret 1970 lykkes det at få træningstid på Baunegaardsskolen – nu Lyngby Handelsskole-


Ved klubbens stiftelse var der 16 medlemmer. Takket være Erik har vi stadig et omfattende statistisk materiale om dem alle – højde, adresse, indmeldelsesdato, medlemsnummer mm. Allerede fra starten åbenbarede Erik sin store interesse for statistikker over alt fra træningsfremmøde til den mest fjollede baghåndsscoring ved juleturneringen. I det hele taget må vi jo erkende at mange klubbens traditioner stammer fra dengang. I dag kan man så begræde at mage af traditionerne stille og roligt dør ud.

Af de 16 startende er der i dag ingen aktive tilbage i klubben. Ved sæsonstart 1970/71 havde man spillere nok til 2 hold. Blandt de nyankomne var Kim og Frank (stadig på vores OB-hold). BASKET NYT udkom for første gang i oktober 1970 og man kunne bl.a. læse hvordan klubben træner (det var også Erik) havde fordelt spillerne på de to hold. Man kunne også læse at flere af spillerne skulle passe deres træning bedre for at bevare deres pladser på holdene. Første klubfest holdtes 30. januar 1971 med 20 deltagere. Fra foråret 1971 er at meddele at 15 piger havde lyst at spille i PiiBBK, som klubben nu hedder. Hvorfor nu et nyt navn – ja, det kan du læse om senere i bladet.

22. marts holdtes generalforsamling, hvor man regnede med stort fremmøde – desværre gik det ikke helt sådan – man havde nemlig glemt at det samme dag var P-dag. 1.herrehold havde i første sæsonvundet alle kampe i serie 2. Efter en større turneringsomlægning hos KBBF rykkede holdet pludselig direkte op i Danmarkserien. Det skal i øvrigt lig nævnes at et års kontingent kostede 50 kr. Klubben holdt i april 1971 sit første stævne med følgende hold: BKS, Fuglebakken, Lyngby og PiiBBK. Vinder – selvfølgelig – PiiBBK. Året efter hed stævnet Naismith og en tradition var født.


I sæsonen deltager så dameholdet for første gang i turneringen. Tilstrømningen til klubben fortsætter og man må i huj og hast oprette et såkaldt ”motionshold” – snart dog omdøbt til 3. holdet. Her spillede de to nye Esper og JP (stadig på vores OB-hold). Alle tror at H1 vil vinde Danmarksserien og rykke i 2. division. Klubbens gennemsnitshøjde opgives BASKET NYTs statistiske medarbejder til 1.84 m. Klubbens første juleturnering afholdes 11. december 1971 med start kl. 9.00 og fest om aftenen i S-huset.

I november har vores naboklub Virum besøg af selveste Real Madrid for at få afviklet en Europacup kamp. Men skal man tro BASKET NYT’s udsendte medarbejder var det PiiBBK, der havde mest ære af besøget takket være Eriks spanske baggrund. H1 inder det første af to nøglekampe mod Lyngby med 57 – 43 og alle regner med oprykning. Senere på sæsonen kommer så det store chok – Lyngby vinder returkampen og kan rykke i 2. division takket være en bedre målscore. Det er så til gengæld den sidste gang at Lyngby har vundet en afgørende kamp mod os.

De første rygter om en ”idrætshal” ved DTH/DIA dukker op. Lars Fribert (PiiBBK’er) får som medlem af PF’s idrætsudvalg en vis indflydelse på hallens indretning. Med det var ikke uden sværdslag at der overhovedet blev plads til idræt. Arkitekten havde andre planer. Det første stævne med navnet Naismith afholdes i april 1972. I BASKET NYT nr. 12 præsenteres en ung sønderjyde ved navn Karl H. Hansen og omtaler ham som et af de mest spændende nye medlemmer det år (stadig på OB-hold). I marts 1973 lykkes det endelig – H1 vinder Danmarkserien for første gang. BASKET bringer det første billede – en champagneflaske med en række glade PiiBBK’er omkring – Erik Lindegaard, Knud Strande, Flemming Bligaard m.fl.). Vi kan rykke i 2. division og jeg vil godt vædde en flaske champagne på om vi ikke er den klub, der har spillet flest år i 2. division. Damerne rykker samme år op i Københavnsserien.

På årets generelforsamling vedtages efter en voldsom debat at H1-spilere skal betale højere kontingent end andre – nemlig 80 mod 60 kr. for andre. På generalforsamlingen træder Erik tilbage fra formandsposten. JP bliver ny formand og Karl kasserer. Erik skal være træner for H1 det første år i 2. division og Karl – nybagt B-instruktør – bliver D1-træner. I november 1973 kan den nye idrætshal så endelig tages i brug. Men desværre slutter sæsonen med at vi rykker ned igen trods en placering som 4. sidst – men så hårde var realiteterne dengang. Nu skal der satses og vi hyrer den første udefrakommende træner – Christian Vilstrup fra Sisu.

De næste år er gentagelser – oprykning og nedrykning fra 2. division. BASKET NYT har skiftet stil – rejseskildringer fylder meget af bladet – vi er virkelig blevet internationale. Men Jens Olsen efterlyser i samme blad en målsætningsdebat.. I 77/78 bliver Helge Knivøje BN-redaktør og bladet oplever sine mest gyldne år nogensinde.. Rejseskildringerne fylder så meget at der måtte udgives rejsetillæg – noget som de fleste dagblade nu har taget op. På den sportslige front kan nævnes at vi i pokalturneringen næsten vandt over Falcon (DM-vinder den gang). Samtidig vinder vi den hidtil største sejr i 2. division: 144 – 41 mod Hillerød.

I sæsonen 78/79 satses igen stort for at sikre fremtiden. Vi starter en ungdomsafdeling på Trongårdsskolen. Desværre måtte vi på længere sigt erkende at vi ikke havde de resurser, som det krævede. Til gengæld nåede vi 2 sæsoner i træk i 2. division med Karl som træner – det blev for øvrigt til endnu mere end de 2 sæsoner. Jesper Fugl blev dametræner. Til gengæld var det ved at være dyrt at spille – 450 kr for H1 og 300 for øvrige. H4 (ja – vi havde faktisk 5 herre- og 2 damehold, da det gik bedst) fik for første gang 2 kvindelige trænere.

I 81 opretter KBBF en oldboysrække og her var vi selvfølgelig med. (næste år er det oldboysrækkens 25. års jubilæum og hvis vi ellers kan holde os i gang er vi da nogle stykker, der kan fejre jubilæum). I 82/83 har vi igen været en tur i Danmarksserien og får endnu en enkelt sæson i 2.divisoni 2. division. JP fratræder som formand efter 10 år. Helge Knivøje bliver formand og Cody sammen med Slammy bliver dametrænere. I efteråret 1984 dukker en hyggelig fyr fra Liverpool pludselig op og tilbyder sig som H1-træner. Samtidig med at klubbens damer for første gang skulle spille i 2. division udvandrede størstedelen af dameholdet til Gl. Hellerup, men alligevel lykkes det at bevare pladsen i 2. division mere end 1 år. Nu har vi for første gang 2 divisionshold på samme tid.

Ved generalforsamlingen i 1987 får vi den første kvindelige formand – Søs. De første tegn på manglende opbakning til praktiske forhold viser sig – vi afholder Nordiske Studenter Mesterskaber – men det begynder for første gang at knibe med opbakningen bag Naismith.

I 1989 valgtes Henrik Jørring til formand. Senere kom så Thomas, Connie, Jens Ulrik og nu Mads. Og nu er vi ved at være så langt fremme i historien at mange selv kan huske lige så vel som jeg hvad der er sket.

Klubbens traditioner


Som det vil fremgå af vores historie blev mange gode traditioner grundlagt i klubbens første år – lad mig bare nævne nogle få:

  • BASKET NYT – vores klubblad som nåede at udkomme med i alt 90 numre inden de led bladdøden. Heldigvis har vi nu i vores mere moderne elektroniske tidsalder fået et elektronisk nyhedsbrev, som du nu sidder og kigger på.
  • Naismith – vores internationale stævne hvor utroligt mange gode basketoplevelser har fundet sted,
  • Juleturnering – hvor alle klubbens deltagere deltog med det ene formål at have det sjovt og styrke de sociale bånd i klubben

Desværre – hvis man hører til den traditionsbundne type – er alle disse traditioner nu ikke længere eksisterende.

Klubbens navn

Som nævnt hed vi i starten blot Pii – med bomærket Π. Senere fik vi to årsager til at vi måtte skifte navn. Der kom andre sportsklubber til på DTH/DIA. De ville også gerne hedde noget med Polyteknisk Idræt. Samtidig blev vi forvekslet med Politiets Idræt – PI. Vi kunne bl. a. i aftensporten på radioen høre at nu have Politiet slået det-eller-det hold og det gik jo ikke an, når det nu i virkeligheden var Pii. Derfor kom BBK helt naturligt med.

I dag hedder klubben så DTU Basketball Klub, idet alle klubber under DTU Sport skal ensrette deres navne til at starte med DTU, da klubberne er underlagt DTU Sports regler.
Hold i dag

Instagram